Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

 Η επεξεργασία της γούνας στην Καστοριά εκτιμάται ότι ξεκίνησε νωρίτερα από τον 14ο αιώνα, όταν στην πόλη εμφανίστηκε η γούνινη επένδυση στα ρούχα των Βυζαντινών αυλικών. Από τον 16ο αιώνα, η ζήτηση της γούνας αυξήθηκε και κυρίως  της μακριάς γούνας, η οποία ήταν ευρέως διαδεδομένη όχι μόνο για προστασία από το κρύο, αλλά και ως συνιστώσα κοινωνικής προώθησης. Οι Έλληνες γουνοποιοί αρχίζουν να εισάγουν τις πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Οι πρώτοι έμποροι εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία και τη Γερμανία. Τον 18ο αιώνα η γούνα καταλαμβάνει όλο τον κόσμο. Το 1894 η γούνα αποτελούσε ένα σημάδι κομψότητας αφού μέχρι τότε η επεξεργασία γινόταν με τα χέρια. Με την εισαγωγή της τεχνικής της ραφής των αποκομμάτων στην Καστοριά, η βιομηχανία γούνας άρχισε να βιομηχανοποιείται. Η βιομηχανία της γούνας σημείωσε μεγάλη εξέλιξη χάρη στη σωστή τεχνική και την τέχνη των Καστοριανών γουναράδων, καθιστώντας την περιοχή ως το κύριο διεθνές κέντρο επεξεργασίας γούνας στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ευρώπη.

Σήμερα ο κλάδος της γούνας εξασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πρώτων υλών. Δεν μολύνουν και δεν διαταράσσουν το οικολογικό σύστημα, καθώς η πρώτη ύλη προέρχεται από αυστηρά πρότυπα εκτροφής που σέβονται πλήρως τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων. Η βιομηχανία διατηρεί τις παραδοσιακές μορφές επεξεργασίας. Τα μυστικά της τέχνης της γούνας κληρονομούνται από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα η σύγχρονη εξέλιξη της βιομηχανίας να ολοκληρωθεί χωρίς να απομακρυνθεί από την παράδοση, έτσι ώστε η παραγωγή να διατηρήσει την ιδιαιτερότητα της που την κάνει να ξεχωρίζει στη διεθνή αγορά. Ως εκ τούτου, κάθε γούνα είναι μοναδική, όπως και όσοι φορούν ένα έργο υψηλής ποιότητας και τεχνικής.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Πατώντας "Αποδοχή" μας παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση cookies με σκοπό τη μέτρηση της επισκεψιμότητας και την προβολή διαφημίσεων.